ZZ Top

Hein Mortier, Peter Holvoet Hanssen, Bart Van Gyseghem,

ZZ Top

De meeting is nog niet begonnen en het gaat er frivool aan toe. “Het zijn net die gasten van ZZ-top*” zegt Mark van theater Stap me, en hij verwijst naar Bart met de lange baard regisseur van Stap, naar Hein met de lange baard regisseur van de Figuranten en Peter Holvoet Hanssen schrijver/regisseur van Onderland en die kerel van ZZ Top zonder baard! Er zit verdorie rock ‘n roll in dit trio!
De sfeer is zomers en top. Dit kan wel helpen want vandaag willen we een stap vooruit in het bij elkaar puzzelen van de Walking Opera.

Een strikte timing.

We bezoeken nogmaals de toon- en speellocaties in museum dr Guislain. Onze artistiek leider herhaalt duidelijk de strakke timing. De spelers knarsetanden, willen meer tijd, maar dit is
o n m o g e l i j k!
Zoals gewoonlijk verloopt de meeting erg efficiënt en tegelijk ontspannen. Mijn taak is voornamelijk meedenken wat de positie van het publiek kan zijn.
Het is de eerste maal dat ik de vier verhalen van de Walking Opera na elkaar hoor en stilaan zie ik het geheel ontstaan. De technische fiches krijgen vorm en de onderhandelingen lopen vlot. Alleen de plek van het publiek blijkt iets moeilijker dan gedacht. Een museum is nu eenmaal niet gebouwd om met een grote groep mensen naar een podium te kijken. Niet evident. Ik had ze al dikwijls willen verwittigen maar alles op zijn tijd zegt ons artistiek team altijd.

Te veel voor de acteurs.

Plots loopt de bespreking vast op een discussie omtrent de draagkracht van de acteurs. Het ‘ZZ Top’ trio stelt zijn veto. Ik hoor en zie hoe ze hun acteurs in bescherming nemen. Schoon.
Het worstcasescenario wordt opgedreund en het been stijf. Neen, dit kunnen we de acteurs niet aandoen, iedereen is overtuigd. Maar hoe moet het dan verder? Hoe ze erbij gekomen zijn weet ik niet meer maar de oplossing bleek een wiskundige spielerei:
‘als we de speelmomenten delen door twee maar de voorstellingen maal twee en het aantal bezoekers per speelmoment gelijk houden dan is het probleem opgelost en veranderd er niets voor het publiek. Integendeel het aantal voorstellingen is verdubbeld met toch minder inspanning voor de acteurs.

Wees gerust je gaat het niet merken.
Groeten van de suppoost met knieprobleem

*ZZ Top Amerikaanse rockband met succes in de jaren ‘70 en ‘80

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *