SPIEGELBEELDEN

Tentoonstelling van 1 december tot en met 8 december iedere dag van 13.30 tot 20.00 uur. in het Mado, Sint Amandslaan 26, 8500 Kortrijk.  Op zaterdagavond 30 november opende de grote tentoonstelling ‘Spiegelbeelden’ in het Museum aan de Overkant (Mado), de tijdelijke stek van vzw Wit.h.  In de , ‘Spiegelbeelden’ genaamd, komt het portret  centraal te staan. Via allerlei invalshoeken zal het fenomeen portret er gestalte krijgen. Wit.h put daarvoor uit de eigen geschiedenis, de kunstgeschiedenis en –actualiteit, diverse kunstpublicaties, monografieën en … niet te vergeten de buurt zelf. Elke kamer, elke ruimte opent een nieuwe invalshoek, een nieuw verhaal, een andere intimiteit.

Aanwezig zijn in de blik van de andere

over anders zijn en herkenning
over erkenning en authenticiteit
over kijken in de spiegel en weerspiegeling
over perspectief en schoonheid
over ogen die spreken en beelden die zwijgen
over beelden en zelfbeelden
over makers en kijkers
over flamboyante dialogen en stille wenken
over tedere blikken naar binnen en maskers van buiten
over schoonheidsidealen en identiteiten
over kunst en ontmoeting

 

Praktisch: opening tentoonstelling op zaterdag 30 november om 19.00 uur in het Mado, Sint Amandslaan 26, te 8500 Kortrijk. Naast een rondleiding door een aantal kunstenaars in de tentoonstelling, zijn er talrijke performance. Er is ook een portret café met originele drankjes en lekkere hapjes.

– de tentoonstelling loopt vanaf 1 december tot 8 december, iedere dag van 13.30 uur tot 20.00 uur. Tijdens de voormiddag enkel op afspraak. Een aantal aanwezige kunstenaars verzorgen een rondleiding.

Kunstenaars:

1. Een confronterende creatie:

we vroegen 11 duo’s elkaar te portretteren! Het werd een fascinerend geheel van spiegelbeelden, telkens op een andere, verassende manier vorm gegeven.

Ellen Mortier en Nadine Cuvelier – Hetty Schaart en Monicque Smallegange – Jan Geldhof en Chantal Copine – Kris Vandenberghe en Frederiek Van Nieuwenhuyse – Maarten Leyn en Krystina Frackiwicz – Marijke Delecluyse en Ivan Kesteman – Patrick Perin en Rémi Pierlot – Peter Vanhecke en Danny Bergeman – Pierre Poelman en Eric Vanparys – Sylvie Crutelle en Marijke Tjampens – Sven Verhaeghe en Elias De Brauw

2. Een uitdagende opdracht:

we vroegen twee fotografen en een graficus of ze een Wit.h idee konden vastleggen op de hedendaagse gevoelige plaat:

Karel Waignein ging aan de slag met het idee om het verhaal van een der grootste dictators ooit, namelijk Dzinghis Khan, leider van het grootste Mongoolse rijk, te koppelen aan het verhaal van een aantal hedendaagse persoonlijkheden met het syndroom van down. (zie fotoshoot op you tube pagina van Wit.h)

David Barbe ging aan de slag om  ‘het geheugen van Overleie’ vast te leggen in beeld. Hij fotografeerde hiervoor de 7 oudste bewoners van de Kortrijkse buurt Overleie. Hij polste naar de mooie maar ook moeilijke momenten in hun leven. De sfeer in de foto’s, wordt bepaald door hun eigen interieur en leefomgeving.

Bram Raes (kunstwerkplaats de Zandberg) ging aan de slag met een digitaal portret. Op de computer maakte hij een virtueel spiegelbeeld, van zijn goeie vriend en mentor Ruben Laflere.

3. Een sprekende presentatie:

Uit diverse collecties en ateliers selecteerden we een 80 tal  portretten.

– collectie Art et Marge Brussel: Yves Fleury

– collectie Broelmuseum Kortrijk: Bieke Depoorter

– collectie Museum dr Guislain Gent: Jacques Charlier en Alexis Lippstreu

– collectie Madmusée Luik: Claudine Lempereur, Veronica Martinelli, Anny Servais, Dominique Théâte, Manuela Sagona, Curzio de Giovanni

– atelier De Bolster Zwalm: Emmy Duwel

– atelier De Kaai Goes (NL): Marianne Schipaanboord

– kunstwerkplaats De Zandberg Harelbeke: Arnaud Rogard, Hendrik Heffinck

– atelier Het Anker Brugge: Frederiek Maes, Björn Van Roosebeke, Mathias Verkerke

– atelier Veer-10 Lokeren: Krystyna Frackiewicz

– atelier Oranje Brugge: Myriam Vermeersch

– atelier van de kunstenaar: Peter Van Ammel, Joris Van der Borght, Jonas Vansteenkiste, Ann Cael, Karolien  Soete, Koen Moerman, Lieven Decabooter, Fred Michiels

– l’ACSR Brussel: Frédérique Deschamps en Damien Magnette

– Living media art (NL): Marina Abramovic

– Galerie Grimm (NL): Alex Verhaes

4. Een bijzonder Prentenkabinet:

Het Mad.o herbergt ook het ‘Kabinet van de conservator’, Johan Van Geluwe, de Wit.h bibliotheek naar een ontwerp van Bruthaus en in het bijzonder voor ‘Spiegelbeelden’, een Prentenkabinet met werk van: Philip Aguirre, Steven Baelen, Berlinde De Bruyckere, Ronny Delrue, Tom Liekens, Karolien Soete, Tinka Pittoors, Arnaud Rogard, Jonas Vansteenkiste, Peter Van Ammel, Jan Van Oost, Karel Waignein, Nick Ervinck

5. Portaiture:

is een kwalitatieve onderzoeksmethode die als doel heeft een portret van mensen of organisatorische structuren te maken. De Finse student Anna Kallionpää maakte een portret van de drie dames die voor Wit.h in de Baggaertsthof resideren: Ruth Smaghe, Mieke Vanhessche en Anne Vanoutryve. Ook orthopedagoog Marieke Vandecasteele maakte als  de eerste in Vlaanderen gebruik van deze artistieke onderzoeksmethode, een  uniek portraiture project met Fabienne Billiau.

Ontwerp: Dimitri Ramaut 

Affiche zeefdruk: Het Anker, atelier Schrijfbaar

 

Partners:

Collecties: Art et Marge Brussel, Museum dr.Guislain Gent, Madmusée Luik, Broelmuseum Kortrijk

Ateliers: De Beelderij Torhout, De Kaai Goes (NL), Het Anker Brugge, Veer-10 Lokeren, CEC La Hesse Vielsalm, Kunstwerkplaats Zandberg Harelbeke, La Cigaliere Dottenijs, Oranje Brugge, Emiliani Lokeren, De Bolster Zwalm, de Lovie Poperinge, Atelier den Achtkanter

Subsidies: De Stad Kortrijk, De Vlaamse Gemeenschap, Provincie West-Vlaanderen.

Lees meer:

In ‘Spiegelbeelden’ is er een tentoonstellingsluik dat het licht werpt op een project waarbij atelierbegeleiders uit België en Nederland – die zelf actief zijn als beeldend kunstenaar – een kunstenaar met een verstandelijke beperking uit hun atelier portretteren en vice versa. De resultaten van deze duo-ontmoetingen zullen telkens worden tentoongesteld in aparte kamers. Kamers die het particuliere van het wederzijds portretteren perfect inlijsten. Het thema wordt verder inhoudelijk uitgediept in een Portraiture-kamer, waarbij het portret symbool staat voor een beeld van een hele wereld. Een portret vertelt soms veel meer dan de pure persoonskenmerken! Daarnaast valt er ook een uitgelezen selectie te bekijken van relevante portretten gemaakt door kunstenaars uit het reguliere circuit, gaande van tekeningen, tot schilderijen, foto’s en video. Een ware ontdekkingstocht dus. Maar ook de wijk laat Wit.h niet links liggen. Onder de noemer ‘het geheugen van Overleie’ worden de vijf oudste bewoners op een originele manier gefotografeerd. Een reden temeer om zich te begeven naar de Sint-Amandslaan 26. En geen nood voor diegenen die 30 november reeds aangevinkt hadden voor iets anders. De tentoonstelling loopt immers tot en met zondag 8 december 2013. Wit.h en alle betrokken kunstenmakers kijken uit naar uw aanwezigheid!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *