“Het is niet omdat het kan, dat we het moeten doen”

Mirjam Plantinga en Piet Devos

Het is slechts een van een aantal opvallende uitspraken die Mirjam Plantinga toevertrouwd tijdens het interview voor het e-magazine van Bloedtest.
Ik heb niet al haar quotes onthouden. Daarvoor verwijs ik naar het magazine op deze site. Maar Mirjam is vrij helder in haar ideeen. Dit is wel te verwachten van een ‘Noorderlinge’ maar volgens mij heeft het vooral te maken met haar persoonlijke betrokkenheid bij de onderzoekswereld binnen de genetica en haar overtuiging dat de samenleving hier zijn taak dringend moet opnemen.
We kunnen als gewone stervelingen onmogelijk het wetenschappelijk onderzoek bepalen maar in een democratie mogen we wel verwachten inspraak te krijgen in wat we met de resultaten aanvangen.

Blindengeleidehond

Het interview heeft plaats in het Universitair Medisch Centrum in Groningen, het noorden van Nederland. Wit.h heeft Piet Devos (literatuur wetenschapper) gevraagd een interview reeks in te blikken over de gevolgen van de Nip test. De perfecte man, zoveel is zeker, en dat Piet zelf blind is doet niet ter zake. Of toch? Wel, ik had de eer zijn persoonlijke begeleider te zijn tijdens deze tweedaagse reis. Had dit nooit eerder gedaan en was dan ook erg benieuwd of ik genoeg ‘blindengeleidehond’ in me heb?
Ik ben blij dat we niet in een anoniem Ibis hotel moeten verblijven, onze chef heeft een appartement gehuurd. Maar bij aankomst ging er toch een alarm af. Het appartement stond bomvol vintage meubels, staande lampen, nepplanten, cactussen, jaren 70 design, etc etc etc… Een prachtige afwisseling op een studiereis maar tegelijk een ingewikkeld labyrinth waar Piet zich een weg doorheen moest banen. Zoveel is zeker, we hebben er wat afgelachen! Woef woef.

Solidariteit

Het interview verloopt vlot. Piet is goed voorbereid, Mirjam vindt het erg belangrijk om aan Bloedtest mee te werken.
Ik hoor dat wij allemaal afwijkingen met ons meedragen. Bij een zwangerschap bestaat de kans dat die samen komen met afwijkingen bij de partner en als het dan tegenzit krijgen we een … BOEM. En wat dan? Ja wat als?
Wat als de kans bestaat dat er ziekte of afwijking onstaat bij dit nieuwe leven? Dan krijg je plots als toekomstige moeder of vader heel veel verantwoordelijkheid. Misschien moet er wel beslist worden over leven en dood? Kunnen we dit wel aan?
Ik krijg het een beetje benauwd. Soms denk ik dat alle solidariteit verdwijnt in onze samenleving. Iedereen moet zowat voor alles zijn eigen verantwoordelijkheid dragen. Ik weet niet of ik dat kan en of ik dit wil?

En actie!

Koen Moerman

Onze vaste cameraman Koen Moerman filmt met twee camera’s tegelijk. Samen met Piet wordt het interview achteraf gemonteerd en iedere tiende van de maand verschijnt een videointerview op het e-magazine van Bloedtest. Mirjam is ingepland voor april, we krijgen eerst nog Silke Brands en Oskar Stalpaert en later ook nog Petra de Sutter, Stefan Brijs, e.a. …

Groeten,
Suppoost met knieprobleem

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *