Courage

Net als.

detail reus door Franky Delaere

Bijna iedereen moest lachen toen ik vorig jaar vertelde dat ze op mijn werk een grote ‘supermongool’ maken voor op de tentoonstelling Bloedtest.
Twee en een halve meter hoog en op een sokkel van een halve meter maakt samen drie meter Down. Plezier maar ook schroom. Het woord wordt vandaag de dag niet meer uitgesproken en is ook als scheldwoord ongepast. Beter noemen we het beeld een reus met het syndroom van Down.
En dan nog.
Waar komt de drang vandaan om mensen een label op te plakken? Behalve een aantal gelaatskenmerken zijn de mensen met Down die ik bij Wit.h leerde kennen, nogal verschillend als persoon. Net zo als al die andere kunstenaars en bezoekers die hier over de vloer komen.

Over de gevolgen.

Een aantal deelnemende kunstenaars waren bang dat zo’n reus alle aandacht op hem zou vestigen en zo de bezoekers doet denken dat Bloedtest een tentoonstelling is over mongolisme of het syndroom van down. En dit is het niet.
Het Down syndroom en hoe de huidige samenleving hier mee omgaat is de aanleiding voor dit project. En dan vooral het idee dat via een druppel bloed het syndroom tijdens de zwangerschap kan ontmaskerd worden en dus de geboorte voorkomen, wanneer de ouders dit wensen.
Veel meer focust dit project op de gevolgen van onze medische vooruitgang op sociaal en maatschappelijk vlak. En hou je vast, het is me nogal wat (nvdr lees na bij Magazine en Bibliotheek op deze site) en vreemd genoeg blijft het maatschappelijk debat hierbij erg stil.

schaal modellen reus

Een uitdaging nodig?

Maar in de eerste plaats is het natuurlijk een artistiek project. ontstaan bij Wit.h maar intussen door talrijke heel diverse kunstenaars vorm gegeven.
Een van de deelnemende collectieven is de Beelderij uit Lichtervelde. Zij maken de reus in keramiek. De figuur is groot en sterk als een reus maar tegelijk maakt de klei waaruit hij is opgebouwd hem erg breekbaar. Krachtig en broos tegelijk. Zoals het leven met een beperking ook kan zijn.
Het werkproces bezorgt Franky Delaere, die het artistieke werk levert soms wel kopzorgen. Hij maakte eerst talrijke schaalmodellen, met weinig detail maar telkens een beetje groter. Alles samen wordt hij 3 meter hoog! Wanneer we het atelier bezoeken met het ganse team van wit.h voelen we een uiterst positieve sfeer. Hier wordt hard gewerkt en geleefd. Ook mensen met een beperking hebben uitdaging nodig denk ik dan en natuurlijk veel courage.

Groeten,
Suppoost met knieprobleem

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *