Compagnons de Route


2018


Vrijhaven is Kenny Callens, Peter Holvoet Hanssen en Ann Cael.

In 2017 schreven ze de dichtbundel ‘Naar Nergens’ . Onder de vleugels van Wit.h en de Figuranten varen ze hiermee naar het grote publiek.

Vooraf:
Lente 2009 schreven we de Vrijbus in op de openbare weg.
Een stalen blikopener op cultureel en maatschappelijk vlak. Een mobiel vehikel, onafhankelijk, vrij en artistiek strijdvaardig. Deze omgebouwde lijnbus werd een broeinest van creativiteit.
De Vrijbus voer op een verkenningstocht naar nieuwe ideeën om nauw met het publiek samen te werken. Geen consumeerbare theaterproductie maar een unieke belevenis van literaire participatie.
De instapdrempel van de bus zonk tot laag bij de weg zo dat iedereen erop kon, van Oostende over Brussel tot in Frankfurt am Main, en terug.

Winter 2016 was het logboek compleet en meerden ze definitief aan. De kapitein leverde zijn vaarbewijs in, de bemanning trok aan wal.
Zonder schrijven en spelen geen leven,  Kenny, Peter en Ann bleven dan maar in Kortrijk rondslenteren. Ze mankeerden hun moederschip en ontmoedigd dwaalden ze af naar het Vandaleplein, en vonden er tijdelijk onderdak.
Tot op een vrije dag, leunend op de drempel van de leegte, groeide de goesting om een Vrijhaven te bouwen.
Vanuit Kortrijk sleurden ze karrenvrachten verbeelding richting Watou en bouwden er eigenhandig, eigenzinnig en eigengereid een aanlegsteiger voor de ‘alleenzamen’. Onder het motto: ‘Al lijken we ver, bij elkaar zijn we dichter’. In de nieuwe Vrijhaven werd het publiek uitgenodigd om de woordenjagers te ontmoeten. Als onuitwisbare tattoo’s prikten ze hun poëzie onderaan de hersenpan van de bezoekers.

Na de zomer trokken ze verder als grensmensen tot Menen. Er zijn meer figuranten dan spelers in onze samenleving. Hoogtijd voor dialoog. In stilte. In verdriet. Met een roeilied. Op hun waakzame poëzie bouwen ze meerpalen waar de kwetsbaarheid zich kan vastklampen. Even maar, want ze moeten nog door, naar Nergens.

 


Models IX:  Elias De Brauw en Karel Verhoeven

Elias De Brauw en Karel Verhoeven: beide kunstenaars zien de publieke ruimte als hun werkterrein. Elias de Brauw wil zijn werk aanwenden om de wereld te verbeteren. Elk medium dat hij gebruikt, staat in dienst van zijn inhoudelijke wens. Het werk van Karel Verhoeven behandelt geconstrueerde ruimtes op een audiovisuele, grafische en sculpturale manier. Zowel als persoon als in hun kunstenaarsbestaan zijn beide de gedroomde partners in crime, helemaal klaar om de wereld op ontegensprekelijke wijze kunstzinnig te verbeteren. Zij waren het ook die Wit.h inspireren om tentoon te stellen in de woonkamer bij mensen thuis. Toen ze bij toeval ontdekten dat ze beiden afkomstig zijn van dezelfde buurt in Oostakker/Gent en er beiden al lang niet meer wonen was hun drang om terug te keren heel erg groot. Ze vermengen hun beider verhalen in een publicatie en brengen dit in de huiskamer van Lourdes. Maar eerst trokken ze naar het verre Lourdes.


Arnaud Rogard

Keramist-tekenaar-danser/acteur Arnaud Rogard (°1977) In zijn atelier in Kunstwerkplaats De Zandberg in Harelbeke bouwt hij aan zijn oeuvre.
Vele van zijn ideeën zijn ontleend aan beelden en herinneringen aan reizen in binnen- en buitenland. Dromerig, gracieus en vastberaden vertelt Rogard zijn verhalen. Na talrijke tentoonstellingen en performances en twee avondvullende dansvoorstellingen waagt hij zich in 2018 aan een toneelstuk ism Jens Plateau en de Figuranten.


Thomas Baert en Lukas Bossuyt

Co-writer and Director : Thomas Baert
Thomas Baert is a 42-jear old fashion designer with Down syndrome. He designs and makes clothes for the Amili Haha label in Harelbeke, Belgium. In 2017, he has made his first short film as co-writer and director about the death and afterlife of his father.
Co-writer and co-producer : Lukas Bossuyt
Lukas Bossuyt is a 44-year old writer and director. His feature film ‘Sum of Histories’ (2015) won the Silver Méliès at Trieste Science Fiction Festival.


Models XIII: Sven Langhmans en Peter Van Ammel

Sven Langhmans en Peter Van Ammel. In 2015 werkten beide kunstenaars samen naar aanleiding van het Enterfestival. In residentie bij Tutti Fratelli creëerden ze een installatie: ‘The unique useless global collectable postmodern car project called: Baby you can buy my car ‘. Uit een bont allegaartje van auto’s die tot de kunstgeschiedenis behoren, destilleerden het duo Langhmans en Van Ammel de meest bruikbare elementen om tot een uniek voertuig te komen. De installatie werd afgebouwd en de kunstenaars verdwenen terug in de intimiteit van het atelier. In 2017/18 ontmoeten ze elkaar opnieuw. Ze onderzoeken hoe de auto die nooit zal kunnen rijden een artistiek object wordt en wellicht de ideale auto voor groot-collectioneurs kan zijn. In 2018 mikken ze op een gezamenlijk creatie/ toonmoment in een gepaste ‘garage’!


The Wild Classical Music Ensemble

In januari 2018 trekt onze berucht band opnieuw de studio in. Hun derde LP/CD wordt ingeblikt in de DAFT recording studio in Malmedy DAFT Studio

Met super dank aan Stijn en Tine Verdonckt.
De release wordt verwacht tegen de zomer 2018 ism met het Parijse label: Born Bad.

Meer info WCME website