Wat denk jij van deze mens?

Bloedtest
(voordracht Ignaas Devisch bij Vorming Plus maandag 12/02 om 19.30)

Eind 2015 publiceerde Wit.h ism de uitgeverij Ane qui Butine het boek: ‘Moeilijke doorgang/ passage difficile’. Op dat moment verscheen voor het eerst in de nationale pers een discussie over de Bloedtest. Ons gevoel hierbij stond haaks op de beleving van het boekproject. Dit had alles wat een geslaagd project nodig heeft: inclusief, uitdagend thema, tweetalig, kwalitatieve tekeningen, een fantastisch werkproces, camaraderie  voor het leven … . Maar die bloedtest daarentegen? Wat heeft dit te betekenen? Samen met getuigen en kunstenaars gaan we dit jaar op zoek naar antwoorden.

Moeilijke doorgang.

De titel van het boek is niet alleen symbolisch bedoelt. Wie denkt dat de inclusie lukt is er aan voor de moeite. In tegendeel, we krijgen steeds meer de indruk dat de doorgang smaller wordt. Wie met een beperking door het leven moet kan het in een competitieve samenleving zoals we die in Vlaanderen aan het installeren zijn, erg moeilijk krijgen. En dan mag je nog zo’n straf kunstenaar zijn, wie  niet bijdraagt tot de economie kan achteraan aanschuiven, misschien is er nog plaats? Of wil je dit liever niet?

Tekenen is leven

Dat we dit werk opnieuw tonen heeft te maken met de kwaliteit van het werk en met de inhoud. In de reeks erotische tekeningen van Christoph en Dominique herkennen  we hier en daar moederfiguren. Figuren die eruit zien als een soort oermoeders die  op een erg bijzondere wijze baby’s dragen. Want daar begint Bloedtest. Laten we mensen een beperking geboren worden of grijpen we vooraf in? En welke mens hebben we dan voor ogen? http://www.bloedtest.org

 

Een mens, wat mag dat kosten?

Vorming Plus MZW bespreekt de NIP-test:

Vorming plus mzw organiseert een avond met medisch filosoof Ignaas Devisch, over persoonlijke vrijheid en medische vooruitgang. Hij begeeft zich zo op het veld van de impact van technologie, bijvoorbeeld de NIP-test, op ons mensbeeld en onze waarden en normen. Op 12 februari om 19.30u info en inschrijven hier: NIPT

De BLOED-test

Onder de titel Bloedtest werkt Wit.h momenteel samen met museum dr. Guislain aan een soort opera. Het thema inspireert zich op de NIP-test en bevraagd ons mensbeeld in de toekomst. Bijvoorbeeld waarom weet niemand wat een minister of burgemeester kost aan de samenleving maar van een persoon met het syndroom van Down werd het al meerdere malen berekend. In samenwerking met Buda Kunstencentrum, de Figuranten, Luca School of Arts, UGent, Gezinsbond en Vorming Plus.

De NIP-test

De NIP-test is een niet-invasieve prenatale test waarmee onder andere de aandoening trisomie 21 (Down Syndroom) kan worden opgespoord. Ze kan vroeg in de zwangerschap uitgevoerd worden en is de kans op een miskraam kleiner in vergelijking met andere prenatale testen.
De NIPT en het maatschappelijke debat er rond illustreert hoe technologische vooruitgang ons confronteert met nieuwe verantwoordelijkheden en ethische vraagstukken. Kunnen toekomstige ouders autonoom beslissen hoe ze handelen naargelang een bepaald testresultaat? Willen we alle imperfecties de wereld uit indien we daar de mogelijkheid toe hebben?

 

 

De binnenkant van Erfgoed

Stad in de Stad

De stad vertelt iets over de wereld. In Brugge worden we steevast gekatapulteerd in de wereld van eeuwen terug. Een halve waarheid echter. Stap naar het Belfort, de hotspot van het historische Brugge, en vergewis je.

De binnenkant

De deur van de rechter hallezaal, de Jan Garemijnzaal, gaapt en wekt meteen de aandacht. Het is niet meer dan normaal dat jouw honger naar de binnenkant van het erfgoed je naar binnen lokt. Maar er staat meer te gebeuren. Tegen het prachtige, authentieke kader van de Garemijnzaal nagelen vier audio-visuele presentaties je aan de grond. Een onverwachte, fascinerende universele stad ontplooit zich er binnen de beslotenheid en donkerte van de oude stad.
Je neemt een duik in de wirwar van straten en gebouwen, flaneert langs hedendaagse architectuur, verliest je in een witte droomwereld en wordt op slag weer gewekt door het straatgebeuren. En dat alles verbonden door raadselachtig voortschrijdende stadsklanken.

Vier straffe kunstenaars

– Glenn Debuysere, Laan Irodjojo, Arnaud Rogard en Erwin Verhofstadt – tekenden hiervoor. Komt zien hoe ze in de stad en de wereld staan!

‘Stad in de stad’ is een tentoonstelling van vzw Wit.h en Oranje vzw, ism Stad Brugge.

Info

Videomontage: kOen moerman
Klank: Luc Vandierendonck

De tentoonstelling is toegankelijk op:
zaterdag 13 en zondag 14 januari 2018: 10u – 12u & 14u – 17u
maandag 15 t/m vrijdag 19 januari 2018: 14u – 17u
zaterdag 20 en zondag 21 januari 2018: 10u – 12u & 14u – 17u

Passie, volharding en een tikkeltje anarchie!

BEZET 2008

tien jaar terug speelde the Wild Classical Music Ensemble zijn eerste liveconcert. Tijdens het beruchte sociaal artistiek project BEZET in de Budafabriek Kortrijk, debuteerden ze als verrassingsact.   De Fabriek was nog niet gerestaureerd en Wit.h organiseerde er zijn eerste halte in Kortrijk. Het werd een feestje van twee dagen en nachten die de toon zette van onze passie voor sociaal experiment binnen de kunst. Het zou nooit meer overgaan!

Een label

De stigma’s en labels die Wit.h en de WCME sindsdien opgeplakt kreeg zijn talrijk. Maar met veel passie, volharding en een tikkeltje anarchie is de band uitgegroeid tot een begrip. Twee cd/lp’s staan al op naam van de WCME, telkens uitgegeven bij een professioneel  muziek label:  Sub Rosa (Brussel) voor de eerste titelloze cd en een tweede onder de vleugels van Born Bad (Parijs): ‘Tapping is Clapping’. Er volgenden ook tientallen optredens in diverse clubs in Wallonië, Frankrijk, Zwitserland, Duitsland, Spanje en Nederland.

Een derde is in de maak

Na een week hard zwoegen en geconcentreerd opnemen in de Daftstudio te Malmedy zijn we er stellig van overtuigd dat de derde LP/cd op komst is.  Hou ze in het oog op de WCME site.

 

Tentoonstelling in Brugge

Stad in de Stad (ism Triënnale Brugge 2018)

Het werk van vier beeldende kunstenaars is herleid tot vier audio-visuele presentaties. Elke video biedt een uniek inzicht in het beleven en waarnemen van de stad, en het vormgeven ervan. Tegelijk laten de vier kunstenaars via deze weg zien hoe ze in de wereld staan. De universele stad keert zich naar binnen in het hart van de historische stad. Jan Garemijnzaal, Markt 7, Brugge.

Arnaud Rogard

Keramist-tekenaar-danser Arnaud Rogard (°1977) fungeert in deze tentoonstelling als architect en stedenbouwer. In zijn atelier in Kunstwerkplaats De Zandberg in Harelbeke bouwt hij aan zijn keramische stad, de ‘witte stad’.
Vele van de huizen zijn ontleend aan beelden en herinneringen aan reizen in binnen- en buitenland. Dromerig, gracieus en vastberaden vertelt Rogard hier zijn verhaal. Zijn universele stad is een vredige plek waar de tijd stil staat.

Erwin Verhofstadt

In Project Atelier Emiliani in Lokeren ontwerpt Erwin Verhofstadt (°1961) permanent steden. Hij vindt steden uit en geeft ze eigen namen. Hij tekent ze vanuit een arendsperspectief. Vanuit dat oogpunt neemt de film je mee in zijn tekenwereld. Samen met de arend neem je een duik in het stratenplan van een stad. Vanuit de hoogte neem je de landmarks waar: de hoofdkerk, de school, het stadhuis… Van daaruit duik je, langs hoofd- en zijwegen, verder de gedetailleerde woonkern in.

Glenn Debuysere

Glenn Debuysere (°1987) werkt in het kunstatelier van Oranje in Brugge. De kunstenaar toont je een fractie van het dagelijkse leven. Hij treedt op als performer in het Brugse straatbeeld. Op een grappige manier vertolkt Debuysere in de film het leven in de stad. In de rol van dokter kruist hij voorbijgangers, op zoek naar potentiële patiënten aan wie hij zijn diensten aanbiedt. Wat een privé-aangelegenheid is, wordt openbaar gemaakt en op haar beurt weer naar binnen gebracht, in de beslotenheid van de Garemijnzaal.

Laan Irodjojo

De Nederlandse kunstenaar Laan Irodjojo (°1969) werkt in het atelier Herenplaats in Rotterdam. Op een gedetailleerde manier tekent hij de hoogbouw en de haven van deze metropool. Hierbij doet hij beroep op zijn fotografisch geheugen en scherp waarnemingsvermogen. Irodjojo neemt de kijker bij de hand en wandelt ermee doorheen de stad. Als in een google street view maak je een trip door de moderne stad, badend in een mystieke, verstilde sfeer.

 

Continue reading

2018 NIPT GEHAALD

‘NIP-test’ is product van 2017

alvast volgens de lezers van De Standaard.  Het ultieme doel van deze  test is voorkomen dat er personen met het syndroom van Down geboren worden!! Tweemaal hoera dus voor deze test. Want vorig jaar maakte minister De Block de test terugbetaalbaar. Hierdoor kan iedereen in onze democratie de test afnemen en wordt klasse geneeskunde in de kiem gesmoord. Een bonus voor deze medische vooruitgang. Hoe meer we lijden kunnen bestrijden hoe beter, toch?

Wie maakt de keuze?

Nu deze test bereikbaar is voor iedereen groeit de druk op zwangere ouders om de test te laten uitvoeren. Zo niet, dan volgt vroeg of laat de vraag om zich te verantwoorden. We spraken onlangs met een moeder met een zoontje met syndroom van Down die tijdens het winkelen door omstanders werd bevraagd of ze die test niet kende misschien? “Je kon ‘dit’ toch voorkomen?” Een voorbeeld hoe de  sociale druk erg groot wordt.  De vooruitgang bedreigt de vrijheid van keuze.

De laatste Downer is geboren!

Mensen met een beperking zetten druk op hun omgeving en zijn economisch niet rendabel. Hierdoor verplichten ze ons na te denken over de waarde van het leven. Een heel interessante vraag die zelden wordt gesteld, zelfs niet in de gespecialiseerde zorg. Wellicht omdat het moeilijk is om een antwoord te formuleren. Toch moeten we die uitdaging aangaan. In de eerste plaats voor de personen met het syndroom van Down, maar ook voor andere erfelijke ziektes die ‘testbaar’ zijn.

En vooral, Wit.h zet in op hun mogelijkheden en hun zinvolle plek in deze samenleving! Daarom ondersteunen we ook in 2018 tal van kunstenaars met een beperking!

 

 

Primeur!

Een primeur voor Wit.h en de Figuranten!

Het Vlaams Fonds voor de Letteren neemt Vrijhaven, het dichterscollectief van De Figuranten en vzw Wit.h op als auteur op de Auteurslijst. Binnenkort kunnen scholen, leesclubs, bibliotheken…Vrijhaven officieel boeken voor een optreden en daarvoor 100 euro subsidie ontvangen. Daarmee is Vrijhaven het eerste sociaal-artistieke dichterscollectief dat een plaats krijgt op de lijst. En daar zijn we trots op!

Intussen warmen onze dichters Peter Holvoet-Hanssen, Ann Cael en Kenny Callens zich op voor de première van ‘naar Nergens’ op 16 december tijdens Winterwerk in Menen. Kom proeven van de eigenzinnige poëzie van deze dichters en reserveer je tickets hier: klikken

“Zijn realiteit is onze fantasie”

Thomas Baert debuteert als regisseur

Sssht, ik weet wel hoe het moet!

Thomas Baert is 43 jaar, debuteert als regisseur met de kortfilm ‘Na de dood in de hemel’ en heeft het syndroom van Down. Lees artikel in dS van 6/12/17 p.12 of op de site  waarop ook  een video interview link:interview Thomas en Lukas

De kortfilm wordt momenteel verspreid op diverse festivals. Wenst u meer info of een presentatie mail dan naar luc.vdd@vzwwith.org

 

Langzame Muziek

Lien Anckaert, Lieven Lecompte, Pol Isaac, Martin Mahieu, Kris Deprey

Langzame muziek

‘ax Mr. F.’ is geen eenvoudige titel voor een muziek stuk, en snel bleek dat het ganse optreden wat inspanning zou vragen van de aanwezigen.
Zaterdagavond 4 november ’17 sloot het project ‘1000 Patronen’ in Texture Kortrijk af met een live performance.  Het nummer ‘ax Mr. F.’ is een herwerking van de compositie ‘Why Patterns’ van Morton Feldman. Deze muziek klinkt een beetje zweverig, voelt vooral vrij maar meest kenmerkend is het ongrijpbare ritme en de erg langzame evolutie in de patronen.

Muziekmachines

Opvallend aan de performance is de uitzonderlijke concentratie van de vijf muzikanten. Terwijl ze 30 minuten lang zich buigen over knoppen en meters waarmee ze een aantal zelfgemaakte muziekmachines en digitale instrumenten  aansturen, gunnen ze het publiek geen blik. Maar geen nood, vanuit de muziek ontstaat een gloed die het publiek meesleurt  in een sfeer van openheid en integriteit. Net de ingetogen houding accentueert  de persoonlijkheid van de spelers in de muziek. Feldman draaide zich om in zijn graf, maar met een fijne zachte rilling en veel respect.