1000 PATRONEN

1000 PATRONEN

 

 

Waarom houden we niet zo van muziek waarin een herkenbaar patroon ontbreekt? Waarom reizen we iedere dag via dezelfde route naar het werk, de winkel, de club of de school? Waarom hebben we reeds een idee over iemand alvorens die persoon te leren kennen? En ja, we voelen ons pas op ons gemak wanneer alles in zijn plooi valt, wanneer we ons thuis voelen!

We leven met zijn allen volgens patronen die cultureel of persoonlijk bepaald zijn. Meestal zonder die bewust op te merken, zeker niet zolang het patroon niet verstoord wordt. Zo worden minderheden bijvoorbeeld  in de samenleving steevast genegeerd tot op het moment men er persoonlijk mee geconfronteerd wordt. Dan pas ontdekken we hoe rijk het kan zijn patronen te doorbreken.

Samen met Initia vzw (Jan Knops) en kunstenaar Ted Oonk nam Wit.h het initiatief patronen en modellen in vraag te stellen. Via een traject waarin kunstenaars elkaar inspireren en experimenteren met diverse technieken tot de confrontatie met de erfgoed collectie van het Texture museum, komen we tot een unieke tentoonstelling.

In dit tentoonstellingsproject ‘1000 patronen’ gaan de kunstenaars samen aan de slag met patronen. Textiel is het uitgangspunt, deze kunstvorm is zowaar het evenbeeld van patronen, vandaar ook de samenwerking met Texture.  Maar de verbeelding brengt ons via textiel  tot bij kortfilm, installaties, teksten, etc… Soms verrassen ze ons met verborgen patronen, soms worden we geconfronteerd  met de beperkende kracht van patronen maar dit project zet vooral gekende patroon op zijn kop.

ism:
Texture Kortrijk  en Initia vzw Brussel

Een aantal namen van deelnemende kunstenaars zijn:

Agnes Nagygyörgy & Freija Van Esbrouck (B)

Annemie Depaepe, Geert Dons & Lindsy Mervylde (B)

Antoine Monod de Froideville (NL)

Kris Deprey (B)

Bart Vandevijvere (B)

Charlot Winne & Christine Cattebeke (B)

Chiel Lambrecht (B)

Emanuelle Flandre (F)

Julius Bockelt (D)

Karel Waignein (B)

Klaus Compagnie (B)

Louise Bourgeois (F-USA)

Lukas Bossuyt & Thomas Baert (B)

Marie-Jo Lafontaine (B)

Messieurs Delmotte & Jan Goris (B)

Mieke Vanhessche & Griet Herssens (B)

Moniek Gheysens en Isabelle Lecluyse (B)

Ntiense Eno Amooquaye (GB)

Rien Coorevits (B)

Ted Oonk (NL) & Laurence Demets (B)

Serge Delaunay (B)

Stéphane Cauchy (F)

André Wostijn (B) & Koen Moerman (B)

er volgen nog namen…

Jan Knops (B) maakt een bijzonder publicatie bij deze tentoonstelling: ‘Gedachtengangen’. Het is een unieke neerslag van filosofische gesprekken met kunstenaars met een verstandelijke beperking.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *